Formy przypraw stosowane w kuchni

Formy przypraw stosowane w kuchni

Każda przyprawa, jeżeli jest odpowiednio dobrana do potrawy, sprawia że danie jest smakowite. Tak w krótkich słowach można scharakteryzować znaczenie tych dodatków. O ich korzystnym wpływie na nasze zdrowie wypowiadali się już nieraz naukowcy i dietetycy, poza tym pobudzają trawienie i konserwują potrawy.

Jak widać, same pozytywy. Jeżeli posiadamy właśnie tę wiedzę, jakie przyprawy można ze sobą zestawiać i w jaki sposób je dodawać do konkretnych potraw, należy zastanowić się nad formą, w jakiej są najlepsze. Na przykładzie pieprzu, przyprawy nieodzownej w kuchni trzeba odpowiedzieć sobie na pytanie, co jest lepsze? Pieprz czarny ziarno lub pieprz czarny w ziarnach, czy zmielony i zapakowany do torebki? Dla większości z nas odpowiedź będzie jedna: w ziarnach. Z czego to wynika?

Kupując pieprz czarny w ziarnach, co prawda musimy być zaopatrzeni w młynek, jednakże młynki oferowane na rynku są tak bogate w formy i kolory, że z pewnością każdy wybierze coś dla siebie. Młynek może być tradycyjny albo elektryczny.

Może być również wspaniałą ozdobą w naszej kuchni. Taki pieprz, świeżo zmielony i użyty do potrawy z pewnością bardziej podkreśla smak i dodaje ostrości potrawie niż taki z torebki. Chodzi o to, że zmielony i zostawiony nawet w torebce po prostu wietrzeje, tym bardziej że nigdy nie wiemy, jak dużo czasu upłynęło od zmielenia do zapakowania. Lepiej używać świeżych przypraw, a stosując się do tej powtarzanej przez wielu zasady, tylko na tym zyskamy.

Comments are closed.