Egzotyczna tukmaria, czyli zdrowie zaklęte w czarnych ziarenkach

Egzotyczna tukmaria, czyli zdrowie zaklęte w czarnych ziarenkach

Zainteresowanie tzw. superfood, czyli bardzo zdrową żywnością jest w chwili obecnej ogromne. Wśród prozdrowotnej, nieprzetworzonej żywności znajdziemy wiele produktów, które pozytywnie wpływają na nasz organizm, w tym m.in. nasiona słodkiej bazylii, czyli tukmarii.

Azjatyckie nasiona pełne witamin i mikroelementów

Azjatycka słodka bazylia jest bardzo często wykorzystywana w medycynie chińskiej oraz ajurwedyjskiej, a w niektórych krajach uważa się ją nawet za „świętą”. Na taką opinię zasłużyła sobie bogatą zawartością takich pierwiastków, jak wapń, magnez, potas i żelazo. Jest również pełna witamin, m.in. A, C oraz K. Pozytywne działanie słodkiej bazylii sprawia, że znacznie lepiej pracuje układ pokarmowy, rośnie odporność organizmu, skóra staje się gładka i sprężysta, a włosy lśniące i mniej podatne na wypadanie.

Słodka bazylia w kuchni

Z nasion słodkiej bazylii można przygotowywać wzmacniające koktajle, a także napoje energetyzujące, które z pewnością są dużo zdrowsze niż te oferowane w sklepach. Tukmaria sprawdzi się również jako do baza do smakowitych, pełnych mikroelementów puddingów. Może także zastąpić żelatynę podczas przyrządzania zdrowych deserów. Nasiona słodkiej bazylii Planteon są niskokaloryczne i przyspieszają metabolizm, a co za tym idzie wspomagają procesy odchudzania. Wystarczy zalać bazylię wodą i po 30 minutach zjeść. Ważna jest systematyczność oraz spożywanie ziarenek przed posiłkami.

Comments are closed.