Jak przygotować sałatkę jarzynową ze śledziem?

Jak przygotować sałatkę jarzynową ze śledziem?

Sałatka jarzynowa stanowi jedną z najbardziej popularnych przystawek serwowanych na polskich stołach. Bardzo ciekawą jej odmianą jest sałatka jarzynowa ze śledziem, która nie tylko pięknie wygląda, ale też i wspaniale smakuje.

Z jakich składników zrobić sałatkę jarzynową ze śledziem?

Sałatka jarzynowa i śledź to bardzo dobre połączenie, które cenione jest przez wielu gości. Taką sałatkę można podać zarówno na przyjęciu, jak i podczas spotkania z przyjaciółmi. Przygotowanie sałatki zajmie nie więcej jak 40 minut. Jeśli chodzi o składniki to potrzebne będą:

  • filety śledziowe matjasy z oleju-5-7 sztuk
  • jajka ugotowane na twardo-5 sztuk
  • ogórek konserwowy-3 sztuki
  • jabłko-1 sztuka
  • groszek konserwowy-pół puszki
  • kukurydza konserwowa-mała puszka
  • majonez-3 łyżki
  • śmietana 18%-1 łyżka
  • przyprawy: sól, biały pieprz, papryka w proszku
Sałatka jarzynowa ze śledziem i makaronem

Sałatka jarzynowa ze śledziem – jak ją przygotować?

Na początku należy osuszyć ręcznikiem śledzie i pokroić je na mniejsze paski. Jajka należy ugotować na twardo i posiekać na dość drobną kostkę. Do dużej salaterki należy włożyć śledzie, pokrojone jajka oraz odsączoną kukurydzę i groszek. W kostkę należy pokroić również ogórki i jabłko i one również trafiają do salaterki. Warto pamiętać, że jarzynowa sałatka ze śledziem będzie potrzebowała także sosu, dlatego w osobnym małym naczyniu należy wymieszać majonez, ze śmietaną i przyprawami. Następnie sos należy delikatnie wymieszać ze wszystkimi składnikami sałatki. To, co ważne, sałatka ta potrzebuje około godziny czasu na przegryzienie się, więc przed podaniem należy ją odstawić do lodówki.

Jak podawać sałatkę jarzynową?

Sałatka jarzynowa ze śledziem od Lisner to danie niewątpliwie bardzo smaczne. Jednocześnie warto podać ją w zachęcający i estetyczny sposób. Możliwości jest całkiem sporo. Sałatkę można podać w salaterce albo na płaskim półmisku. Można ją udekorować na przykład ukośnymi rzędami buraczków i marchewki. Inny sposób to posypanie góry sałatki startym na tartce żółtym serem. Wierzch sałatki można też posypać kiełkami, szczypiorkiem albo kawałkami ananasa. 

Comments are closed.