Ziemniaki na co dzień i od święta
Ziemniaki przywieźli do Europy hiszpańscy podróżnicy – odkrywcy Ameryki. Kiedyś uznawane za roślinę ozdobną i leczniczą, sadzone w ogrodach królewskich, szybko przeniosły się do zagród biedaków. Krzewy rodzące kilka kilogramów smacznych bulw stały się najpopularniejszą rośliną, która stanowi podstawę kuchni polskiej.
Ziemniaczana codzienność
Ziemniaki są w codziennym menu – dodawane do zup, jako składnik drugiego dania w postaci puree lub frytek, zapiekane, utarte na placki, pokrojone do sałatki nie znudzą się, jeśli zostaną odpowiednio przyprawione. Użyta do przyrządzenia obiadu czy kolacji przyprawa do ziemniaków i frytek spowoduje, że zwykłe danie stanie się wykwintną potrawą.
Używanie wyłącznie soli może być szkodliwe a na pewno jest nudne. Przyprawa do ziemniaków i frytek, to mieszanka ziół i korzeni, które komponują się doskonale z ziemniakami, podciągają ich smak i nadają potrawie wyjątkowo smakowitego aromatu. Frytki z solą czy ketchupem są nijakie w porównaniu z tymi, które posypane są mieszanką przypraw.
Ziemniaki leczą?
Pogląd o negatywnym wpływie ziemniaków na utrzymanie prawidłowej masy ciała został, na szczęście, obalony przez naukowców. Zawartość licznych witamin i minerałów oraz bezcennego dla procesów trawiennych błonnika sprawia, że ziemniaki są jednym z najzdrowszych elementów codziennej diety. Tuczą wówczas, gdy polejemy je gęstym sosem, dodamy masła lub tłustej śmietany.
Najlepiej jeść ziemniaki gotowane i przyprawione dobrą przyprawą ziołową od https://planteon.pl, która nie tylko dodaje smaku i aromatu, ale ułatwia trawienie dań wykonanych na bazie ziemniaków.