Właściwości zdrowotne przypraw korzennych

Właściwości zdrowotne przypraw korzennych

Wszelkiego rodzaju przyprawy korzenne są obecne w każdej kuchni. Dodają one potrawom walorów smakowych i zapachowych, a także wykazują wiele innych, cennych właściwości. Działają rozgrzewająco, poprawiają samopoczucie, a także mają właściwości konserwujące. Wśród ogromnych zalet tych przypraw jest także to, że wykazują one także działanie lecznicze.

Niewielu z nas stosuje przyprawy korzenne nie tylko ze względu an ich walory smakowe, ale też zdolności tych przypraw do hamowania rozwoju bakterii i grzybów w przygotowywanych potrawach. Przyprawy wykazują działanie ochronne w stosunku do składników odżywczych zawartych w poszczególnych składnikach poprzez zabezpieczenie przed niekorzystnymi zmianami zachodzącymi w trakcie obróbki termicznej.

Jak działają przyprawy korzenne?

Wiele przypraw korzennych działa pozytywnie na nasz organizm, wspomagając trawienie spożywanych pokarmów (takie działanie wykazuje np. anyż i liść laurowy). Cynamon i imbir stymulują pracę jelit, wpływając na poprawę procesów trawiennych, a tym samym na przeciwdziałanie zaparciom. Gałka muszkatołowa doskonale neutralizuje kwasowy odczyn soku żołądkowego. Kurkuma przygotowywana w postaci tzw. shotów z innymi przyprawami korzennymi wpływa na poprawę odporności organizmu, wspomagając produkcję komórek odpornościowych. Pierwsze efekty takiego działania zauważa się już po około 2 tygodniach regularnego picia shotów z kurkumą. Z kolei imbir pomoże tym, którzy cierpią na mdłości. Doskonale sprawdza się u kobiet w ciąży, w początkowych 3 miesiącach, kiedy męczą je nudności i wymioty. Z kolei jedzenie kandyzowanego imbiru pomaga w przypadku choroby lokomocyjnej.

Comments are closed.