Kawy z różnych regionów świata
Smak i aromat kawy zależy od tego, z jakiego rejonu świata ona pochodzi. Zupełnie inaczej smakuje kawa pochodząca z Ameryki Południowej, z Afryki czy z Azji. Czym wyróżniają się ziarna z różnych regionów świata?
Brazylia
Kraj ten słynie z najwyższej jakości ziaren, popularnych na całym świecie. Brazylia jest obecnie największym producentem kawy. Ziarna z tego regionu charakteryzują się bogatym aromatem z nutką wanilii, orzecha i czekolady.
Kolumbia
Ziarna kawy pochodzące z Kolumbii mają wyraźny, orzechowy aromat i niską kwasowość. Kolumbia oferuje świetne warunki do uprawy kawy, dzięki czemu należy do czołówki światowych producentów.
Kenia
W kraju tym panuje ciepły klimat, sprzyjający uprawianiu kawowca. Pochodzi stąd dobra kawa ziarnista ( o charakterystycznym, owocowym smaku. W kenijskiej kawie można wyczuć aromat grejfrutowy, cytrynowy, brzoskwiniowy, a także inne owocowe aromaty.
Etiopia
W Etiopii ziarna uprawiane są przede wszystkim w małych, rodzinnych gospodarstwach. Ich cechą charakterystyczną jest lekko cytrynowy, czasem pomarańczowy smak. Warto wiedzieć, że Etiopia jest ojczyzną kawy i jest uprawiana w tym kraju od wieków.
Indonezja
Chociaż kraj ten nie jest jest powszechnie znany jako producent kawy, pochodzą stąd wyśmienite ziarna. W większości kawowce uprawiane są na niewielkich gospodarstwach, co ma istotny wpływ na ich wysoką jakość. Starannie wyselekcjonowane ziarna dają kawę posiadającą bogaty, orzechowy, czekoladowy i drzewny aromat oraz bardzo niską kwasowość.