Pieprz cytrynowy i jego zastosowania
Przyprawy w naszym kraju z grubsza można podzielić na dwie kategorie. Pierwsza z nich, to przyprawy doskonale znane w każdym polskim domu i chętnie stosowane od bardzo wielu lat. Zaliczyć można do nich chociażby sól, pieprz czarny, wegetę, maggi czy kminek. Druga grupa przypraw to te, które pojawiły się na rodzimym rynku stosunkowo niedawno i nieśmiało zaczynają podbijać zarówno serca Polaków jak i ich żołądki. Na szczególną uwagę w tej drugiej grupie zasługuje pieprz cytrynowy.
Jedno zioło czy ich mieszanka
Nazwa tej przyprawy może wskazywać na to, że w środku opakowania użytkownik znajdzie jakąś odmianę pieprzu – o smaku i zapachu cytryny. Tak do końca jednak nie jest. Pieprz cytrynowy to bowiem mieszanina kilku różnych przypraw. Bazę stanowi oczywiście pieprz. Dodatkowo można tam znaleźć cytrynę, cebulę czy kurkumę. Taka mieszanka sprawia, że przyprawa ta charakteryzuje się nieszablonowym smakiem i dodaje ciekawego aromatu wielu daniom.
Do czego będzie pasować?
Pieprz o nutce cytrynowej to doskonały dodatek do bardzo różnorodnych dań. Z pewnością sprawdzi się wszędzie tam, gdzie wcześniej używało się osobno pieprzu i cytryny. Podkreśli smak dań przyrządzanych na bazie mięsa czy ryb. Oczywiście, nie każdemu musi przypaść do gustu taka mieszanka przypraw, jednak dopóki się jej nie spróbuje, to nie będzie wiadomo. Obecnie nie ma najmniejszego problemu z zakupem pieprzu cytrynowego. Jest on powszechnie dostępny w niemal każdym sklepie spożywczym i kosztuje tyle samo co inne przyprawy.