Curry do czego ją wykorzystać?
Curry przywędrowała do nas z Indii. To dzięki niej możemy komponować egzotyczne potrawy. Zajadać się kurczakiem curry i wieloma innymi cudownymi potrawami. Czy jest przyprawa curry? Poznajmy jej skład i zastosowanie.
Curry specyficzna mieszanka
Przyprawa curry pochodzi z Indii. Właściwie nie jest przyprawą tylko mieszanką przypraw. W jej skład wchodzi bardzo wiele innych przypraw. Często możemy tam znaleźć kurkumę ( to dzięki niej ma swój oryginalny kolor), kozieradka, kolendrę, kmin rzymski, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową, anyż, imbir, pieprz cayenne i czarny, a także kardamon, czosnek, gorczyce i chilli.
Skład i proporcje użytych przypraw decydują o smaku curry i jej kolorze. Możemy spotkać przyprawę w kolorze żółtym, bądź czerwonym.
Do czego używamy przyprawy curry?
Ta niesamowita mieszanka nadaje potrawom bardzo aromatyczny zapach oraz żółtą barwę. Idealnie sprawdzi się z daniami mięsnymi ( np. indykiem ), potrawami z ryżu oraz jako dodatek do sosów, mięs czy do ryb.
Curry przyprawa świetnie sprawdza się w sałatkach, zupach oraz jako dodatek do dań wegetariańskich, gdzie pięknie zabarwi tofu.
Egzotyczna mieszanka podbiła nasze serca i szturmem wdarła się do naszych kuchni. Dzięki niej jesteśmy w stanie przyrządzić potrawy, które są bardzo ciekawe w smaku i niespotykane w kuchni europejskiej.
Curry przyprawa idealnie komponuje się nie tylko z kuchnią indyjska , ale również tajską, japońską i grecką.