Matka zielonej herbaty

Matka zielonej herbaty

Tym imieniem określamy matchę – specjalny gatunek zielonej herbaty. Na czym właściwie polega jej specyfika?

POCHODZENIEmatcha sklep

Ta herbata wywodzi się z Japonii, z krzewu Tencha. Zbiór samych liści od wieków otacza niezwykła celebracja. Na dwa tygodnie przed zbiorem, rośliny osłania się specjalnymi matami. Przez to nie docierają do nich promienie słoneczne, a listki nabierają charakterystycznego bladozielonego odcienia.

Następnie pracownicy plantacji suszą Tenchę. Powstałe w ten sposób liście mielą w żarnach na drobny proszek. W zamierzchłych czasach sposób produkcji matchy owiany był tajemnicą, dziś jednak – mimo jego jawności – ten gatunek nadal uznawany jest za luksusowy. Praca włożona w odpowiednie przygotowanie listków jest tak ciężka, że zniechęca potencjalnych plantatorów.

PARZENIE

Cha no yu to azjatycki sposób na przygotowanie doskonałego naparu. Sproszkowana herbata matcha powinna w ilości 3 gramów zostać wsypana do ceramicznej chawan . Następnie zalewamy ją wodą w temperaturze 70 – 80 stopni, a całość ubijamy bambusową miotełką. Po niecałej minucie na powierzchni pojawi się charakterystyczna pianka. Jej obecność wskazuje, czy prawidłowo zaparzyliśmy matchę.

NIE TYLKO DO PICIA!

Przyjmuje się, że Japończycy czcią otaczają każdy gatunek herbaty. Lecz nie matchę! Ta stanowi dodatek do wykwintnych ciast, lodów, deserów. Nikomu zdaje się nie przeszkadzać jej wysoka cena. Jako matka zielonej herbaty osiąga zawrotny pułap niemalże 100 zł za 100 gramów! Tym dziwniejsze zdają się oferty zabiegów kosmetycznych z wykorzystaniem tak wspaniałego gatunku. Peeling, manicure, luksusowe terapie odnowy…
Cóż za profanacja!

Comments are closed.