Herbata pu-erh, zdrowie w filiżance

Herbata pu-erh, zdrowie w filiżance

Nie od dzisiaj wiadomo, że czarna herbata niekoniecznie ma dobry wpływ na organizm. Nie tylko powoduje nieestetyczne przebarwienia na zębach, ale również nie posiada wartości odżywczych. Zazwyczaj przesadnie słodzona i podawana przy każdej okazji, wypijana jest przez Polaków w zdecydowanym nadmiarze.

Istnieją jednak herbaty, które nie tylko są smaczne, ale również wartościowe dla organizmu. Już nasze babcie doceniały wartość picia naparów ziołowych i stosowania ich do przemywania ran i problemów skórnych. Chyba nie ma osoby, która nie słyszałaby choćby o antyseptycznych i łagodzących podrażnienia właściwościach rumianku.

Ale nie tylko rodzime napary i herbatki ziołowe mogą mieć korzystny wpływ na wiele funkcji w organizmie. Jedną z bardziej znanych ze swoich właściwości jest czerwona herbata pu-erh (https://www.krainaherbaty.pl/herbata-czerwona), która pochodzi głównie z Chin oraz Tajwanu. Wiele wieków wstecz czerwona herbata została uznana za życiodajną, a wszystko dzięki swoim właściwościom.

 

Herbatę pu-erh powinny pić zwłaszcza osoby, które borykają się z nadwagą i wysokim poziomem cholesterolu. Już 3 filiżanki czerwonej herbaty dziennie wspomagają przemianę materii i umożliwiają uporanie się z wysokim cholesterolem. Herbata ta zawiera również spore ilości kofeiny, dlatego z powodzeniem może zastąpić poranną kawę. Należy jednak pamiętać, aby nie spożywać jej wieczorem. Może to spowodować problemy z zaśnięciem.

 

Czerwoną herbatę parzymy 5-7 minut. Uzyskany napar jest ciemny, w smaku lekko gorzki. Importerzy czerwonej herbaty starają się złagodzić jej gorzki smak, dodając aromatu cytrynowego lub pomarańczowego.

Comments are closed.