Zioła lecznicze – pokrzywa

Zioła lecznicze – pokrzywa

Medycyna naturalna często wykorzystuje zioła lecznicze jako pomoc w walce z różnymi dolegliwościami. Są one uwielbiane i szeroko stosowane nie tylko ze względu na swoje prozdrowotne właściwości, ale również dlatego, że z łatwością znaleźć można je na pobliskiej łące. Jednym z ziół leczniczych jest pokrzywa zwyczajna. Ta roślina od dawna znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej ze względu na właściwości, jakie posiada.

Zioła lecznicze — pokrzywa

Pokrzywę z powodzeniem hodować można we własnym ogródku oraz na balkonie. W celach leczniczych wykorzystuje się jej liście, które należy zebrać przed okresem kwitnienia. Zastosowanie znajdują również korzenie pokrzywy, jednak te wykopuje się dopiero jesienią lub wczesną wiosną. Bardzo często wykorzystywany jest sok wyciśnięty ze świeżych pędów pokrzywy. Zaleca się picie go w okresie wiosennego zmęczenia, aby uzyskać wzmocnienie organizmu. Zimą natomiast odpowiednia będzie herbata z pokrzywy, która pomaga walczyć ze skutkami nadmiernego stresu. Pokrzywa posiada szereg substancji aktywnych, które niezbędne są do prawidłowego działania organizmu. Specjaliści uważają ją nawet za naturalny antybiotyk.

Pokrzywa na dolegliwości trawienne

Włączenie do diety naparów z pokrzywy lub dodawanie jej młodych listków do potraw może skutecznie ułatwić przemianę materii oraz wzmocnić apetyt. Pokrzywa oczyszcza układ pokarmowy, odprowadza złogi żółciowe oraz korzystnie wpływa na pracę wątroby, trzustki i żołądka. Z tego powodu jest często stosowana jako wsparcie w leczeniu chorób wątroby i przewodu pokarmowego, nieżytach jelit i żołądka oraz przy biegunkach.

Pokrzywa na anemię

Pokrzywa jest cennym źródłem żelaza i ma działanie krwiotwórcze. Z tego powodu korzystnie wpływa na produkcję czerwonych krwinek w organizmie, co jest niezwykle ważne przy leczeniu anemii oraz osłabienia. Jako jedno z nielicznych ziół leczniczych obniżą poziom cukru we krwi oraz korzystnie wpływa na ciśnienie tętnicze.

Pokrzywa a alergia

Pokrzywa znana jest ze swojego zastosowania w chorobach alergicznych. Wszystko za sprawą zawartych w niej związków czynnych takich jak pochodne tyrozyny, które wykazują działanie przeciwhistaminowe.

Pokrzywa w ciąży

Zalecane jest spożywanie naparów z pokrzyw przez kobiety będące w ciąży oraz przez te, które do ciąży się przygotowują. Pokrzywa zawiera wiele cennych minerałów i witamin, które w tym okresie są bardzo ważne dla organizmu matki i dziecka. Herbata z pokrzywy pita w czasie po urodzeniu dziecka wspiera laktację oraz pomaga w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu.

Comments are closed.