Jak sprawić, by herbata była zdrowsza?

Jak sprawić, by herbata była zdrowsza?

Herbata jest niezwykle popularnym napojem, ale niestety większość osób wybiera jej najgorszą postać. Czarna herbata, w dodatku słodzona cukrem, nie jest dobra dla zdrowia, szczególnie gdy jest mocna. Zawiera niewiele mniej kofeiny niż kawa, a przy tym ma mało cennych dla zdrowia wartości. Jak sprawić, by herbata była bardziej zdrowa?

Inne gatunki

Czarna herbata jest wybierana najczęściej, a jednocześnie jest najmniej wartościowa i zdrowa ze wszystkich dostępnych rodzajów herbat. Wiele osób nawet ich nie zna oraz po nie nie sięga, choć nawet rzadką białą herbatę można bez trudu znaleźć w każdym supermarkecie. Każdy z rodzajów: herbata czarna, zielona, czerwona i biała, ma swój własny smak, aromat i unikalne właściwości, przy czym ostatnie trzy rodzaje są zdecydowanie zdrowe (https://www.krainaherbaty.pl/). Warto więc ich spróbować, a być może pokocha się nowy smak i porzuci się na jego rzecz czarną herbatę, pitą z cukrem.

 

Więcej smaku

 

Jeśli ktoś nie może wyrzec się czarnej herbaty, może poprawić jej właściwości, unikając cukru. Do słodzenia można używać zdrowszego miodu, ale nie jest to jedyny sposób na rozpieszczenie swoich kubków smakowych. Dobrym wyborem może być smakowa herbata sklep z dużym wyborem herbat na pewno zaoferuje produkt z dodatkiem aromatu cytryny, maliny, jabłka czy róży. Takich herbat często można nie słodzić, a i tak są pyszne. Bardzo dobrą alternatywą mogą być też herbaty zielone i czerwone o różnych smakach. Na przykład zielona herbata z maliną smakuje po prostu doskonale i na pewno każdemu przypadnie do gustu.

Comments are closed.