Herbata czerwona – właściwości i działanie

Herbata czerwona – właściwości i działanie

Czerwona herbata jest od wieków uprawiana w Chinach. Wykazuje ona szereg właściwości zdrowotnych. Szczególnie powinny po nią sięgać osoby, które są na diecie. Herbata czerwona przyśpiesza odchudzanie i przyśpiesza redukcję cholesterolu.

Jak działa czerwona herbata?

Najpopularniejszym gatunkiem czerwonej herbaty jest pu-erh. Od herbaty czarnej różni się tym, że jest poddana dodatkowemu procesowi fermentacji. Enzymy w niej zawarte nie zostały całkowicie dezaktywowane. Posiada dość gorzki smak, dlatego często dodaje się do niej aromaty, np. cytrynowy.

Właściwości czerwonej herbaty

Czerwone herbaty posiadają szereg dobrych właściwości zdrowotnych. Głównie wpływają na redukcję masy ciała, dlatego są szczególnie polecane osobom na diecie. Także obniżają ryzyko zachorowania na wiele chorób, np. miażdżycy, nadciśnienia tętniczego. Łagodzą również skutki nadmiernego spożycia alkoholu, uspokajają, poprawiają pamięć, pobudzają mikrokrążenie. W swoim składzie zawierają kofeinę, jednak działa ona nieco inaczej niż w kawie. Jest to kofeina o działaniu wolniejszym i słabszym.

Jak parzyć czerwoną herbatę?

Aby herbata zachowała wszystkie swoje właściwości nie należy jej zalewać wrzątkiem. Najodpowiedniejszą temperaturą jest 90 stopni Celsjusza. Herbatę należy pozostawić na kilka minut pod przykryciem. W celu złagodzenia smaku można dodać aromat cytrynowy, imbir lub cytrynę. Dzięki temu będzie nieco mniej gorzka.

Comments are closed.