Dlaczego przyprawy korzenne stosuje się w kuchniach całego świata?

Dlaczego przyprawy korzenne stosuje się w kuchniach całego świata?

Przyprawy korzenne są jednymi z najbardziej aromatycznych przypraw na świecie. To właśnie dlatego używane są najczęściej w kuchni orientalnej, gdzie stawia się na mocne i charakterystyczne smaki. Korzenne przyprawy były na tyle rozpowszechnione, że wielcy odkrywcy wyprawiali się po nie do Azji już w XV wieku.

Jakie przyprawy zalicza się do grona przypraw korzennych?

W tej wąskiej i elitarnej grupie, z całą pewnością nie mogłoby zabraknąć cynamonu, goździków, szafranu, gałki muszkatołowej, czy kardamonu. Dziś są to jedne z chętniej wybieranych przypraw, które potrafią całkowicie odmienić całe danie.jakie przyprawy korzenne

Jakie są właściwości przypraw korzennych?

Poza tym, że przyprawy korzenne nadają daniu charakterystycznego smaku (zobacz jakie), są one także bardzo zdrowe. Na przykład cynamon bardzo pozytywnie wpływa na trawienie. Przyspiesza i ułatwia je, a także wspomaga apetyt. Bardzo często dodawany jest do potraw osób, które nie chcą jeść.
Gałka muszkatołowa natomiast reguluje przykre reakcje ze strony układu trawiennego. Ponadto znacznie pomaga ona we wspomaganiu leczenia reumatyzmu.
Anyż, czyli ciemnobrązowe gwiazdki o słodkawym smaku oraz zapachu, sprawdzą się idealnie na układ moczowy. Działa on moczopędnie, dzięki czemu idealnie sprawdzi się przy wszelkiego rodzaju zapaleniach pęcherza oraz nerek.

Warto stosować przyprawy korzenne w swojej kuchni na co dzień. Nie tylko wzbogacają one smak potraw i czynią je bardziej orientalnymi, ale także posiadają bardzo szeroki zakres właściwości zdrowotnych, które korzystnie wpływają na organizm.

Comments are closed.